Cursus Heftruck/Reachtruck door RM Advies & Training B.V.

▪ Wat is het verschil tussen een heftruck en een reachtruck?
De heftruck en de reachtruck lijken erg veel op elkaar. Zo kunnen ze bijvoorbeeld beide dezelfde zware ladingen tillen. Toch zijn er enkele verschillen die de heftruck van de reachtruck kunnen onderscheiden: de ondergrond waar het voertuig voor het geschikt is, de wendbaarheid, de wielen en de zitpositie.

Het grootste verschil is de ondergrond waar de heftruck en/of reachtruck op excelleert. De ideale ondergrond voor de diesel of LPG heftruck is een ruwe ondergrond, denk dan aan een werf of een drassig terrein. Een elektrische heftruck is voornamelijk geschikt voor binnen werkzaamheden. Een reachtruck wordt meer gezien als een wendbaardere truck dan een diesel of LPG heftruck. Ook wordt de reachtruck vooral gebruikt voor binnenwerkzaamheden.
Andere kenmerken die verschillen zijn de wielen en de zitpositie. Een heftruck heeft over het algemeen vier grote rubberen banden, in tegenstelling tot een reachtruck die normaliter drie of vier kleine harde wielen heeft. Hierdoor kan de reachtruck erg makkelijk rond zijn eigen as draaien en door kleine gangen rijden. Tenslotte is ook de zitpositie van de bestuurder anders. In een reachtruck zit de bestuurder namelijk als het ware zijwaarts, terwijl de bestuurder van een heftruck ‘normaal’ zit.

▪ Inhoud Heftruck/Reachtruck cursus
De cursus heftruck en reachtruck is bedoeld voor werknemers die betrokken zijn bij het verplaatsen, stapelen, laden en lossen van materialen en producten met behulp van een heftruck of reachtruck. Voor deze cursus is geen specifieke vooropleiding vereist. Het doel is het geven van inzicht in de risico’s die verbonden zijn aan het werken met een heftruck/reachtruck en het aanleren van de juiste praktische vaardigheden, zodat er veilig en doelmatig met de heftruck kan worden gewerkt.
De volgende onderwerpen worden behandeld:
– Begrippen
– Rijklaar maken
– Belasten
– Werken met de heftruck
– Verkeersvoorschriften
– Veiligheidstips

In groepjes zullen er een aantal praktijkoefeningen worden uitgevoerd en beoordeeld.
Hierbij wordt aandacht besteed aan:
– Veiligheid
– Behendigheid
– Efficiëntie
– Rendement
– Methode van laden en lossen
– Dagelijks onderhoud.

Er zijn enkele wettelijke verplichtingen omtrent het werken met een heftruck:
– Een minimum leeftijd van 16 jaar
– 16-18 jarigen alleen onder direct toezicht van de leidinggevende
– Alleen personen met een aantoonbare opleiding
– Een goed onderhouden gekeurde heftruck

Als een werkgever niet kan aantonen dat zijn personeel voldoende is opgeleid, is hij bij ongevallen juridisch aansprakelijk.

▪ Kosten cursus Heftruck/Reachtruck
De prijs van de cursus Heftruck/Reachtruck is aan te vragen via 0165-506126 of info@rmadvies.com
Neem voor groepen contact op met RM Advies & Training.

Na het succesvol behalen van de cursus Heftruck/Reachtruck ontvangt de deelnemer een Heftruck Certificaat en een pasje (creditcard formaat).

▪ Lesmateriaal
Tijdens de cursus wordt er aan de theorie gewerkt en worden er verschillende vragen gesteld. Ook wordt er een praktijkopdracht uitgevoerd.

▪ Komende cursussen Heftruck/Reachtruck
Avonden zijn inclusief koffie en thee.
Hele dagen zijn inclusief koffie, thee en lunch.
Het is mogelijk om een cursus bij u op locatie te geven. Neem hiervoor contact met ons op.

Op dit moment is er geen datum voor deze cursus gepland. Bij interesse is dit wel mogelijk. Neem hiervoor contact op met RM Advies & Training 0165-506126 of info@rmadvies.com

▪ Is het heftruck/reachtruck certificaat verplicht?
Een heftruck/reachtruck certificaat is niet verplicht. Van werkgevers wordt echter wel vereist dat er aangetoond kan worden dat het personeel kundig is en zorgvuldig geïnstrueerd is als het gaat om het werken met een heftruck of reachtruck. Als er een ongeluk gebeurd, dan is het bijvoorbeeld belangrijk om verzekeraars te overtuigen van de kunde van de werknemer. Een certificaat komt hier logischerwijs erg goed van pas.

▪ Hoelang is het heftruck/reachtruck certificaat geldig?
Het certificaat voor deze cursus is 5 jaar geldig, hierna raden wij u aan een opfriscursus te volgen. Dit ook om eventuele negatieve juridische gevolgen te voorkomen.

▪ Contact
Tel: 0165-506126
E-mail: info@rmadvies.com